Skip to main content

Badra Dawi

Naam: Badra Dawi, 54 jaar
Land van herkomst: Syrië
Woont nu in: Zeist
Beroep in land van herkomst: kantoor medewerker
Huidige beroep: schoonmaakster bij Augias (Triodosbank) in Zeist

Badra begint te vertellen: “In Syrië werkte ik voor een landbouwbedrijf; daar deed ik allerlei werkzaamheden op kantoor. In 2015 ben ik alleen naar Nederland gekomen, ik heb toen ongeveer een jaar in het azc in Leeuwarden gezeten. Daarna heb ik een tijdje een kamer bij mijn zus gehuurd. Toen in 2017 mijn man, twee zonen en dochter ook naar Nederland kwamen kregen wij een woning in Zeist aangeboden.”

Inburgeringscursus

Badra vertelt verder: “De inburgeringscursus vind ik heel erg moeilijk. Voor het onderdeel ONA ben ik geslaagd, voor de overige onderdelen nog niet. Gelukkig helpt mijn contactpersoon bij de sociale dienst mij hier heel goed mee. Zo heeft ze mij ook geholpen om het ONA-examen goed voor te bereiden.”

Van vrijwilligerswerk naar schoonmaak

“Ik ben begonnen met vrijwilligerswerk bij de kringloop in Zeist, daarna had ik een werkervaringsplaats bij de Bijzondere Eetfabriek in Den Dolder. Omdat ik daar niet goed kon wennen, heeft de Sociale Dienst een andere baan voor mij gezocht. Sinds augustus 2019 werk ik als schoonmaakster bij Augias. Ik maak vijf dagen per week de Triodosbank schoon. Ik heb het goed naar mijn zin en vind het fijn om met collega’s samen te werken. Ik merk dat mijn spreekvaardigheid daardoor ook goed vooruit gaat.”

Scholingstraject

Badra: “Via Augias ben ik in januari van dit jaar gestart met het ‘scholingstraject voor statushouders’. Dit scholingstraject bestaat uit de onderdelen taalondersteuning, het verbeteren van mijn digitale vaardigheid en het beter leren begrijpen van het cultuurverschil tussen mijn land van herkomst en Nederland. Na afloop wordt gekeken wat mijn groeimogelijkheden binnen of buiten Augias zijn.”

Toekomst

“Wat ik het liefste wil doen in de toekomst? Ik wil eerst nog beter Nederlands leren spreken en daarna hoop ik op een baan waarbij ik oudere mensen kan helpen. Op dit moment gaat het met mij en mijn gezin heel goed in Nederland!” besluit Badra.