Skip to main content

Anita de Wals

Naam: Anita de Wals
Leeftijd: 51 jaar

1) Wat voor functie heb je bij Augias en wat houdt die functie precies in?

Ik ben meewerkend voorvrouw. Dat houdt in dat ik mijn team aanstuur, controles uitvoer, bestel, urenregistratie doe, vrij dagen van het team aanmeld etc. Het is echt een brede functie! En hij is in de loop der jaren alleen maar gegroeid. Ik doe nu meer dan eerst. Voorbeelden van wat ik er nu bij doe: klachten afhandelen.

Ik ben begonnen als schoonmaakster ruim 12,5 jaar geleden. Al na een half jaar werd ik benaderd om als meewerkend voorvrouw aan de slag te gaan. Ik ben toen begonnen met aansturen, bestellen en kleine controles uitvoeren.

Binnen Augias heb ik verschillende opleidingen gevolgd: basisschoonmaker + managementcursus + cursus over het controlesysteem.

Hoe dat zo gekomen is dat ik gegroeid ben binnen Augias? Ik wilde graag meer uren draaien. Ik was benaderd voor afleverprojecten en dat ging zo goed dat Augias daar nieuwe klanten aan over heeft gehouden. Voor mij is het écht een baan geworden in plaats van slechts ‘wat bijverdienen in de avond’.

Waarom ik het zo leuk vind om voor Augias te werken? Het is fijn om bij een klein bedrijf te werken. Daarmee bedoel ik klein qua management: je hebt de directeur, twee managers en een boekhouder. Ik hou van die korte lijntjes! Ik hou niet van een grote organisatie waar je een nummer bent. Hier bij Augias geven ze me de ruimte om mee te denken en mee te groeien.

2) Op welke manier(en) heb jij als medewerker van Augias te maken met klanten? Op welke manier heb jij nu of in de toekomst te maken met de Triodosbank?

Ik werk al ruim 12,5 jaar bij Augias en ook al 12,5 jaar bij Triodosbank. Ik ben echt een gezicht geworden binnen de bank! Ze kennen me bij naam. Nou ja, niet alle medewerkers natuurlijk, maar wel het gedeelte van de bank waar wij mee van doen hebben. Ze zijn zelfs zo vertrouwd bij mij, dat ze mij via mijn privé e-mailadres vragen stellen i.p.v. dat alles formeel via het hoofdkantoor gaat.

3) Wat maakt dat je het leuk vindt om voor de Triodosbank te (gaan) werken?

De Triodosbank is ook klein begonnen en in de loop der jaren gegroeid. Net als wij! Daarnaast het amicale: je hoort er gewoon bij! Wij krijgen zelfs kerstpakketten en toen ik daar 12,5 jaar had gewerkt, kreeg ik een bos bloemen. We horen echt bij de Triodosbank en dat al heel lang.

4) Kun je omschrijven wat jou in je werk gelukkig maakt?

Het werken met mensen. Het omgaan met mensen. Ik ben van mezelf echt een zorgzaam type: ik wil mensen helpen waar ik kan helpen. Zo zit ik gewoon in elkaar! Met ‘mensen’ bedoel ik in mijn werk mijn team, maar ook de medewerkers van de klant van Augias (de Triodosbank). Als ik dan zelf zie dat iets gebeuren moet bij de klant voordat de klant daarmee naar mij toe komt en ik dan hoor ‘Oh heb je dat al opgelost?’ Ja, daar doe ik het voor!

5) Natuurlijk ben jij nog veel meer dan een meewerkend voorvrouw. Hoe zou je jezelf omschrijven buiten je werk om? (Denk aan: ‘moeder’, ‘creatieveling’, ‘passie voor tuinieren’ etc.)

Echt tijd voor hobby’s heb ik niet, ik ben ook geen hobby mens, wel een hond en daar loop ik dan mee. En af en toe wel eens dat ik ga bakken ofzo.

Mijn kinderen zouden over mij zeggen dat ik zorgzaam ben en soms te lief, dat heb ik ook in mijn werk. Ik kan wel te lief zijn, maar ik ben tegelijkertijd wel stellig: ik ga echt ergens voor! Ook als we bijvoorbeeld minder mensen hebben, omdat een paar medewerkers uit mijn team ziek zijn of op vakantie zijn, dan moeten we toch het pand schoon zien te krijgen. Ze zeggen wel eens ‘doe eens wat strenger’, maar ik wil mijn team graag mee krijgen en niet boven hen gaan staan. Ze moeten denken: zij doet het ook, dus wij gaan er ook voor! Ik heb daarin een voorbeeldfunctie. Net als voor mijn kinderen.

6) Werken betekent natuurlijk een salaris verdienen. Heeft het werken bij Augias voor jou nog een andere waarde voor jou? 

a. Wat van jouw werk neem je bijvoorbeeld mee naar (t)huis*? (Spreekwoordelijk gezien).
b. En wat van thuis* (zie antwoorden vraag 5) neem bijvoorbeeld mee in je werk?

*Zie antwoorden vraag 5 wat ‘(t)huis’ inhoudt

De kans om te groeien! Als ik zou aangeven dat ik wil groeien, krijg ik daar de kans voor! Ik voel me heel prettig bij hoe we met elkaar omgaan als medewerkers onderling. Maurits spreek ik niet met ‘meneer’ aan en gewoon met ‘jou’. Het gaat eigenlijk net als in een gezin thuis!

Op werk zijn zelfs vriendschapen ontstaan. Twee dames uit mijn team gaan ook met elkaar om buiten werk, ik niet, want ik woon verder weg. Maar we hebben wel een groepsapp zodat we buiten werk om met elkaar in contact blijven. We hebben ook contact met elkaar via Facebook.

Dat ik meer wilde gaan werken, kwam door mijn thuissituatie. Ik sta er alleen voor en heb twee kinderen van 21 en 13 jaar oud. De jongste heeft adhd en autisme en daardoor extra aandacht nodig. Vooral voor hem wil ik een voorbeeld zijn voor dat je in je werk de dingen kan doen die je leuk vindt. Ik wil laten zien dat je niet op je luie gat moet gaan zitten en afhankelijk moet zijn van instanties. Ik wil dat ook niet en inmiddels ben ik niet meer afhankelijk van de sociale dienst! Ik krijg nog wel toeslagen, maar geen aanvullingen meer.

In relaties was ik vaak te lief en te zorgzaam. Ik ben er, mede door mijn werk, wel echt ingegroeid om wat meer taken uit te besteden. Dat ik in plaats van voor alles zorg, ook gewoon eens zeg: ik pak dit even niet op, dit moet je zelf doen. Een voorbeeld daarvan is dat als we met minder mensen werken, ik aan mijn team de opdracht geef om zelf de taakverdeling te doen. Dan hou ik me erbuiten. Natuurlijk moet ik wel eens bijsturen, maar ik hou me er verder buiten. Ik wil dat ze zelf verantwoordelijk zijn en dat kan ook, want het zijn volwassen mensen!